Tuesday, 15 January 2013

NOTA MENANTIKAN HAMIL/PERIOD

Bermulanya episod menghitung hari samada aku hamil ataupun tidak. Aku sendiri tidak pasti tanda-tanda yang ada pada aku samada hamil ataupun period.

Tarikh akhir periodku 29 November 2012.  Jadi hari ini 16 Januari 2013.  29 November 2012 ke 29 Disember 2012 sudah sebulan tambah dengan 16hari + 2hari = 18 hari sama dengan Sebulan 18 hari.  Mengikut calendar "My Days" dalam HP aku, sepatutnya due period aku pada 4 Januari 2013 sebab cycle aku 36 hari.  Lamakan??  Jadi hari ini sudah 16hb, kiranya aku sudah lewat 12 hari.  

Untuk pengetahuan uols, aku pernah buat UPT selepas 3 hari period aku lewat.  Tapi hasilnya hampa NEGATIF.  So sampai sekarang aku TAK MAHU BUAT UPT lagi sebab takut kecewa.

Jadi 9hb aku pun gatal gi cari orang yang boleh ngurut jadi aku suruhlah akak tuh tolong tengokkan perut aku.  Masa akak tu urut dia kata perut urat rahim aku da kembang ke bengakak ntah aku pun da lupa.  Aku tanya nape macam tuh dia kata sekarang ni aku tengah subur masalahnya waktu tu sepatutnya tarikh aku period takkan time tu baru aku nak subur sebab tulah tak period-period.  Sebab last period akukan 29/11/12 jadi aku pun peliklah nape boleh jadi macam tu.  Akak tu kata da nak jadi da ni tapi kena tunggu seminggu selepas tarikh urut tu kalau tak period jugak insyallah aku pregnant.  Aku pun tak pasti betul ke apa yang akak tu katakan.

Aku pun search kat Pakcik Google tanda-tanda kehamilan/tanda-tanda hamil/tanda awal kehamilan/tanda-tanda awal kehamilan dan macam-macam lagi seangkatan dengannya.  Jadi aku banyak menimba pengalaman dari sahabat-sahabat di ratuhati.com 

Tanda-tanda hamil yang aku sering baca:

1.  Haid Terlewat
2.  Loya & Muntah
3.  Kerap Kencing
4.  Keletihan/kepenatan
5.  Payudara Bengkak,Sakit & Sensitif
6.  Lebih Sensitif Pada Bauan
7.  Kembung Perut
8.  Sakit Kepala
9.  Sakit Punggung
10.  Mengidam
11.  Kuat Makan (Asyik rasa lapar je)
12.  Kram Perut
13.  Peningkatan Suhu Badan
14.  Bau Badan
15.  Pusing atau Pengsan
16.  Munculnya Darah (Spotting)
17.  Keputusan Positif UPT

Fuh banyaknya aku senaraikan dari research yang aku dapat dari Pakcik Google.  Kalau nak dapatkan penerangan satu persatu nanti boleh klik entri ni yer sebab entri yang ini hanya cerita mengenai diri aku sahaja.  Harap maklum.  Hehehe...  

Banyak-banyak yang aku listkan kat atas tu kebanyakkannya aku tak rasa.  Cuma yang aku rasa yang terutama sekali mestilah 

1.  HAID TAK MUNCUL-muncul
(setakat hari ini sudah 12 hari lewat)

2.  KERAP KENCING
(Kerap kencing ni aku rasa biasa je bagi aku sebab aku memang kerap kencing pun sejak azali sebab aku memang suka minum air putih.. hmmm..)

3.  KELETIHAN/KEPENATAN. 
(Tak delah rasa sangat cuma bila naik tangga kat rumah tu rasa mengah sikitlah...  rasa macam kalau dah naik bilik malasnya nak turun-turun...  hehehe)

4.  KEMBUNG PERUT. 
(Memanglah kembung perut sebab makan banyak sangat kot...  hehe...  ada je selera nak makan.  Tapi sejak akhir-akhirnya banyak betul angin dalam badan.  Asyik nak kent***t je...  hehehe...  Sampai terasa angin bergelodak dalam perut ni...  ke sebab salah makan...  ke sebab makan sayur kangkung...  ntahlah...  hehehe...)

5.  SAKIT KEPALA.  
(sometimes dia datang sometimes ok..)

6.  SAKIT PUNGGUNG.  
(Memanglah sakit punggung mahunya tak sakit punggung asyik dok ngadap PC je kat office ni memanglah sakit punggung.  Pergi dan balik kerja pulak naik motor...  Berulang alik dari Semenyih ke Puchong tak ke sakit punggung org ni ha...  memang WAJIB sakitlah kan...  huhu)

7.  KRAM PERUT. 
(Aku pun tak pasti kram perut ni sebenarnya macamana...  Yang pastinya sekarang ni aku tak boleh nak wat-wat kempiskan perut..  kalau dulu bile perut nampak buncit je aku pun cover dengan mengempiskan perut tapi now cannot...  i donno why...)

8.  PENINGKATAN SUHU BADAN.  
(Memanglah panas.. bayangkan tidur dalam akon pun tak mo pakai selimut sebab bahang badan yang menyebabkan aku panas...)

9.  KUAT MAKAN.  
(Orang dari dulu sampai sekarang memang kuat makan...  tengok bodyla...  haha...  tapi sejak akhir-akhir ni aku memang kuat makan...  asyik terasa lapar je perut ni smpai pedih-pedih perut...  jadi disebabkan itu aku terpaksa melatih diriku supaya dapat control makan jadi aku pun berpuasa...  kalau tidak makin chubbylah aku...  walaupun perut pedih tapi aku gagahi jugak...  huhuhu...)

Buat masa ini aku tak mengalami Loya & Muntah, Payudara Bengkak/Sakit/Sensitif, lebih sensitif pada bauan, mengidam, bau badan, pusing/pengsan, bau badan, spotting & UPT pun negatif.

Adakah disebabkan aku tak rasa semua tu maknanya aku tak pregnant??  Kalau betul aku tak pregnant kenapa aku tak datang period lagi.  Adakah aku ada masalah??  Hormon aku?? Aku pun tak pasti.  Aku akan tunggu sampai 18hb ni kalau tak datang jugak aku nak wat UPT pastu positif or negatif aku tetap akan pergi jumpa doktor.  

Aku harap semuanya baik-baik sahaja.  Risau jugak takut-takut ada masalah lain.  Selepas aku jumpa doktor aku update keputusannya ye.  





19 comments:

izza said...

salam ,saya skang ada masalah sama ngan akak, dah miss period 5 hari..period saya maintain sebelum ni, 28 hari, sepatut datang 26hb 11, skg 30hb..hmm agak2 preggy kot. xcek upt lg..tkot xde sedey plak asenye..huhu :)

Hidayah kiki said...

Salam

Hidayah kiki said...

Salam kak nk tny lah saya dah lewat 12 hari tapi buat upt pakai clear blue tu dia tulis not pregnan. Tapi lepas tu kua conception date 2-3w plak. Preggy ke tidak ni??

Anonymous said...

hi hidayah kiki, so now dah confirm or not awk pregnant?

Cik Mawar said...

Hai saya da 14 hari delay period . Cycle 31 sepatutnya da datang 19.08.14 . *period yang sangat berdisiplin hehek . Da check upt 5 kali guna dip n tell tapi semua -ve . Uhuk . Memang ape yang saya rasa macam paun rase laa cume saya sedap kan hati je cakap ni semua mind set sebab nak preggy sangat . Hehe

Anonymous said...

salam..saya nak nyampuk sikit..antara tanda tanda yang akak sebut tadi saya alami tapi masalahnya saya baru jew lepas period..lsgi 1 perut saya rasa cekang sangat..kenapa yea

Anonymous said...

As salam. Sy pun mcm sis jugak.. cycle period 36 hari.. last period 21 Sept.. ari ni dah 6 Nov.. check upt.. -ve. dah 7 thn lebih kawin tp blm ada rezeki lg.. yg lg sedihnya, husband lyn sy mcm sy ni peknen.. itu x blh, ini x blh.. mcm mana kalau tiba2 period dtg.. apa perasaan dia nnt.. msti sedih.. :(

sEylarra said...

, as salam ,,, sy pon mengalami rase yg same . cycle day sy biase nye mmg 35hari . (sy egt kn , sy lah y plg lame tp rupe2 nye ad lg y plg lame ) so ekod kn sy dh lewat laa .. *hope sgt ad rezeki kali ney ... simptom y sy alami pon agak mengeliru kn sy sbna nye .. berangin bdn ney tak pyh ckp laa .. sendawe/buang2 angin ney .. mmg biase , n ase cm susah nak buang air besar .. n the best part sy ase cm nak period , tp tak de tnde nye pulak .. sengugut , sakiy kat breast(rase membengkak) sengal2 pinggang .. tp tak heavy cm sblm2 ney ... hope sgt ad gud news .. aminn .

syarah hikam said...

Banyak istighfar. Allah dah janji dalam surah Nuh ayat 10. Istigfar dan pohon ampun kepada Allah dapat menambahkan rezeki termasuk direzekikan dengan anak.

Sharifah Syarena said...

Saya cycle period 34/35. Lewat hri ke4 buat upt tgh hri samar sgt. Hari ke 6 pon same. Hari ke 7 cek upt pg -ve. Lpas tu tk cek dh. Rini dh lewat 12hari. Tanda2 period ade mcm skit bwh perot,skit pinggang, breast sakit.

Ain said...

Sy dh lewat 2 minggu .. Dh bt upt 2x naik double line tp kabur . pg td bt upt lg tp - tive pl . tnda2 kram prut,breast skit,pnat sgt bl naik tgga,krap lpar .. Sy knpius la .. Sy mgndung ke tk? Dh sthun lbih kwen .. Nk sgt ank ,rsa sunyi bl sorg dkt umah ..

Ain said...

Sy dh lewat 2 minggu .. Dh bt upt 2x naik double line tp kabur . pg td bt upt lg tp - tive pl . tnda2 kram prut,breast skit,pnat sgt bl naik tgga,krap lpar .. Sy knpius la .. Sy mgndung ke tk? Dh sthun lbih kwen .. Nk sgt ank ,rsa sunyi bl sorg dkt umah ..

Anonymous said...

Sy 32 hari lewat period. Sampai ptg td Ada bleeding ckit. Tak pasti period ke tak. Nak kne tengok esok mcm MNA. Risau juga kot2 Ada masalah lain.

iecha chacha said...

Hai sy bru brkahwin bru 5 bulan.sy da abis period dan 9/4/16 bru period,period sy normal kitarannyer.tp tu la da smggu sy rse skit blkang dan nyeri2 perut,prut rse angin je,emosi pn rse nk mrh suami je.tp period sy mmg xdtg lg.sblm ni xde plak rse cmni nk period. Adkah ni pn tnda2 hamil? Sy xde check pn lg tkutla ni tnda2 period gk.

iecha chacha said...

ari first period 13/4/16.Sbnrnye 9/5 bru period klu ikut kitaran haid sy.

iecha chacha said...

ari first period 13/4/16.Sbnrnye 9/5 bru period klu ikut kitaran haid sy.

iecha chacha said...

Hai sy bru brkahwin bru 5 bulan.sy da abis period dan 9/4/16 bru period,period sy normal kitarannyer.tp tu la da smggu sy rse skit blkang dan nyeri2 perut,prut rse angin je,emosi pn rse nk mrh suami je.tp period sy mmg xdtg lg.sblm ni xde plak rse cmni nk period. Adkah ni pn tnda2 hamil? Sy xde check pn lg tkutla ni tnda2 period gk.

iecha chacha said...

Hai sy bru brkahwin bru 5 bulan.sy da abis period 13/4/16 dan 9/4/16 bru period klu ikut kitaran,period sy normal kitarannyer.tp tu la da smggu sy rse skit blkang dan nyeri2 perut,prut rse angin je,emosi pn rse nk mrh suami je.tp period sy mmg xdtg lg.sblm ni xde plak rse cmni nk period. Adkah ni pn tnda2 hamil? Sy xde check pn lg tkutla ni tnda2 period gk.

iecha chacha said...

Hai sy bru brkahwin bru 5 bulan.sy da abis period 13/4/16 dan 9/4/16 bru period klu ikut kitaran,period sy normal kitarannyer.tp tu la da smggu sy rse skit blkang dan nyeri2 perut,prut rse angin je,emosi pn rse nk mrh suami je.tp period sy mmg xdtg lg.sblm ni xde plak rse cmni nk period. Adkah ni pn tnda2 hamil? Sy xde check pn lg tkutla ni tnda2 period gk.