Sunday, 14 July 2013

18 Usaha Seorang Muslim/Muslimah Untuk Khusyuk Dalam Mengerjakan Solat


Kalau kita solat, terdapat lebih 656 otot di dalam tubuh kita yang beberapa daripadanya mengalami peregangan, pergerakan dan pengenduran semasa gerakan solat.

1. Berdiri betul
Berdiri tegak dan lurus menjadikan titik tumpuan beban tubuh tertumpu pada kedua-dua telapak kaki secara seimbang. Secara ortopedik, rutin ini melatih kekuatan tulang pada kaki dan ekstermiti bawah menerima serta menampung beban secara rutin.

2.Takbiratul Ihram
Mengangkat tangan ketika takbiratul ihram memudahkan nafas dihirup. Waktu itu, pari-paru mengembang dan otot diafragma mendatar. Mendakap tangan ke dada memberikan kesan yang sebaliknya di mana paru-paru mengempis dan mengeluarkan nafas.

3.Rukuk
Posisi rukuk, terutama ketika terjadi peralihan menuju iktidal, memberi tekanan pada pundi kencing oleh tulang belakang dan tulang kemaluan. Ini melancarkan proses membuang air kecil dan mencegah gangguan prostat.

4.Sujud
Sujud yang wajib sebanyak 34 kali sehari menjamin aliran darah ke arah otak, khususnya darah di saluran vena. Ini menyebabkan pengembalian darah menuju jantung lebih mudah.

5.Duduk Iftrirasy
Duduk Iftrirasy menjaga kesihatan sendi dengan mengaktifkan kelenjar peluh yang dilipat pada bahagian paha. Bertemunya lipatan paha dan betis meningkatkan pengeluaran peluh. Ini mampu mencegah pengapuran dengan mengeluarkan mineral dan garam-garam yang mungkin ada pada lipatan paha.

6.Transisi
Pergerakan daripada 1 kedudukan ke kedudukan lain yang berlaku sekurang-kurangnya 85 kali sehari mempengaruhi organ-organ pencernaan, sistem kencing, jantung dan saluran darah.

7.Salam
Gerakan salam iaitu memutar kepala ke kanan dan ke kiri berguna bagi meregangkan otot-otot kepala dan leher. Ini menjadi senaman ringan dalam memelihara keanjalan kulit wajah.

8. Thama'ninah
Thama'ninah atau berhenti sebentar. Rutin solat menjadi masa rehat daripada aktiviti dunia sehingga tubuh, hati dan fikiran kita menjadi segar kembali.


Kesimpulannya...
Solat mendatangkan banyak kebaikan. Allah menciptakan solat kerana ada hikmahnya. Jadi, solatlah kita sebelum kita disolatkan!

No comments: