Monday, 26 August 2013

Progress Rumah End of Julai 2012

Hari ini aku nak update progress rumah baru kami yang kat Banting...  Aku pergi masa 1st day puasa 21 Julai 2012 hari Sabtu...

Alhamdulilah nampak macam sudah nak siap...  Aku tanya pekerja-pekerja yang buat rumah aku tu, agak-agak bila boleh siap...  Mereka kata hujung bulan kena pastikan semuanya siap kalau tidak pemaju boleh kena penalti...  So bila mereka kata macam tu lagi lah bertambah ketidaksabaranku untuk melihat rumah ku siap sepenuhnya...  Sebenarnya sudah tidak sabar nak duduk rumah sendiri...  Mesti best...

Cuma pekerja-pekerja tu kata rumah siap belum tentu boleh duduk lagi sebab kena tunggu CF...  kebiasaannya kalau nak dapat CF mengambil masa paling lama pun 3 bulan...  so aku kira-kira paling lewat pun kami boleh duduk rumah pertama kami tu Insyallah bulan Januari 2013...  

So tanpa melengahkan lagi aku mempersembahkan pada kalian semua foto-foto yang telah kuambil untuk tatapan semua... hehehe...  


Inilah gambar rumah depan kami...  Cantik tak??  Sukanya tengok bumbung rumah yang berkaler Grey tu...  Sungguh moden dan elegan... suka sangat2...

Inilah gambar pagar kami...  Sedihnya bila tengok gambar ni...  Tak seperti dalam pamplet pun...  huhuhu...  tak pela mrs. pejan... nanti ada rezeki lebih kita tukar pagar ni yer...  sabar tau...


Inilah gambar tong sampah & peti surat kami...  sebelum ni memang selalu tengok kat rumah orang lain tapi yang ini beza dengan rumah yang lain sebab saiznya besar tak sama dengan yang orang pernah tengok sebelum ni...  tapi yang tak bestnya tong sampah ni...  tak de pintu dari dalam rumah so kalau nak buang sampah still kena buka pagar kuar baru boleh buang sampah... huhuhu...  tak tahulah kenapa mereka tak buat pintu dari dalam kat tong sampah tuh...  mesti ada sebab kenapa pemaju buat macam tu kan... think positif...  positif...  :)
Ini pula gambar depan rumah orang tapi ni dalam pagar...  luar dalam dah cat cuma tingkap dan sliding door je belum lagi letak... elektrik.. air..  dah ada...  korang cuba tengok kaler purple grey kat dinding luar rumah tu...  suka sgt5...  macam tau..  tau... je yang org love purple and grey...  lagi satu korang nampak tak lubang-lubang kat atas tu...  function lubang-lubang kat atas tu adalah untuk angin...  so kalau nak beli rumah beli rumah yang ada lubang angin macam tu sebab kalau tak de lubang angin tu rumah akan panas...  walaupun lubang-lubang angin tu nampak macam kampung je kan tapi ia amat berjasa pada kita nanti...
Ini tingkap MasterBedRoom... Tingkap MasterBedRoom menggunakan tingkap jenis Casement Windows...  So time masa aku datang ni tingkap belum pasang lagi so tak boleh nak tunjuk Casement Windows tu macamana tapi aku ada search kat pakcik google contoh Casement Windows...
Inilah contoh Casement Windows... So nanti tingkap Masterbedroom kat rumah aku pun akan kelihatan seperti ini...
Inilah gambar ruang tamu aku...  Kecil je kan saiz ruang tamu aku...  Nak buat macamana itu je yang termampu...  Ruang tamu aku nampak kecil disebabkan rumah aku ada 4 bilik so pemaju ambil space kat ruang tamu untuk dijadikan bilik... so terima jelah...
Ini pula gambar lantai dan dinding rumah aku... semuanya sama kaler...  aku pun tak bape nak pasti ni kaler ape tapi dinding rasanya light yellow/cream tapi lantai memang aku tak tahu nak kata kaler ape...  sorry..  korang nampak tak ada macam papan putih sandar kat dinding tu...  kalau korang nak tahu tulah plaster syiling...  setahu aku ruang tamu je yang pemaju akan bagi plaster syiling tapi rupa-rupanya dapur aku pun pemaju bagi plaster syiling...  tapi simple jela tak de cornice pun...  oklah tu dari tak de bg apa-apakan...  tapi yang pastinya bila da ada plaster syiling, ruang tamu dan dapur aku nak letak downlight...  wah mesti cantik, moden dan elegan...  hehehe..


Our MasterBedRoom... As u can see... Kecil je kan...  Muatlah nak letak katil, meja solek, dan sebuah almari...  Oklah tu...  Kalau nak MasterBedRoom bes0..  bes0..  g beli banglo kat Cyberjaya tu ha...  baru puas hatikan...  hehehe...


Bilik air dalam MasterBedRoom...  Walaupun tak besar mana tapi aku suka sangat-sangat kat kaler coklat ala-ala kayu gitu...  memang nampak unik...  smart...  menawan...  dalam bilik air ni ada shower, sinki dan yang paling penting ada jamban duduk...  hehehe...  kalau tak seksala aku...  nasib baik ada...


Ini gambar bilik kedua dan ketiga...  still tak besar mana pun...  bilik kedua tu aku nak letak katil untuk tetamu...  yang bilik ketiga tu plak aku nak jadikan bilik baju...  semua baju akan disimpan dan digantung disini... nak iron pun kat dalam bilik ni jugak...  kesian bilik ni...  dah la kecik pastu semuanya nak sumbat dalam bilik ni... ish.. ish.. ish... hehe..


Gambar kat atas ni pula adalah gambar bilik kami yang keempat.. Bilik belakang sekali...  Bilik ni kami da decide untuk dijadikan STOR...  Kami nak letak para atau rak serbaguna kt dalam stor ni...  barang pun boleh simpan dengan kemas dan teratur...  cuma sekarang ni tak tahu nak cari para/rak tu kat mana...  parent aku kata try cari kat kedai hardware...  tp tak penah lagi survey ada ke tak de...  harga pun tak tahu bape... 




Rak kat atas ni lah yang kami nak letak kat stor... kat manalah ada jual rak macam ni...  harap-harap adalah kat kedai hardware...  Rak ni ada yang bagi nama Rak Besi Siku... Dalam bahasa omputih Stolled Angle Racks...


Ini gambar toilet kedua...  Terletak di ruang masuk nak ke dapur...  sama kaler dengan tandas MasterBedRoom...  Kaler Coklat...  Tandas luar ni menggunakan Tandas Menyangkung...  So okla satu rumah ada satu tandas duduk dan satu lagi tandas menyangkung...  Dua-dua tandas gunakan shower...  Jimat ruang...  So tak perlulah nak guna kolah yang akan makan space toilet yang sekangkang kera ni...


5 comments:

Anonymous said...

as'salam..cik puan boleh cari rak cmtu kt ikea, cantik..yg jenis kayu nyaa, hrgapn tk mahal sgt dlm rm99 kot.btw very nice blog..byk info sy dpt kt blog awkni.. antaranya kitchen kabinet (abg zulmi) yg sgt berbaloi2 tuuuu. tQ :-)

Dunia Mrs. Pejan said...

Salam... alhamdulilah sebab ada jgk yg sudi singgah blog org ni... dialu-alukan saudari follow blog saya ni ye... MP arap saudari berpuas hati dengan hasil kerja abg zulmi... Tolong sesama melayu... :)

Didie Kamila said...

Rumah kalau ada lubang angin tu kalau pasang air cond tak rugi ke?..tanya ni sbb xtau..huhu..sorry kalau salah tnya..

Dunia Mrs. Pejan said...

Hai didie...

Kalau nak pasang aircond, make sure tutup dulu lubang angin tu guna gabus or apa2 sahaja yg boleh tutup lubang tu... klu ada duit lebih sikit boleh simen terus lubang tu.. tp macam saya, saya tak simen pn lubang angin tu, saya just tutup dgn kabus sbb saya nak jgk angin masuk dlm rumah jika tak on aircond so x dela rasa terkuap sgt nnt... :)

Shima said...

salam,

shima selalu beli rak mcm ni dekat GM Klang...boleh la try.