Sunday, 29 July 2012

Misi Mencari Langsir

Misi mencari langsir telah berlaku di Nilai 3, Negeri Sembilan...  Pada 8 Julai 2012 hari Ahad...  Selepas riki punya riki...  Kami telah sepakat menempah langsir di kedai di bawah ini:

KEDAI KAIN CHING inilah kami tempah langsir & beli railing... Kami telah memilih langsir double layer...  dan railing kayu diletakkan di sliding door as main railing tetapi second railing untuk second langsir yang jarang tu kami guna railing besi yang biasa tu...


Jenis Railing Kayu nilah yang kami akan gunakan untuk ruang tamu kami....  
Railing kayu ni as main railing maknanya dok depan sekali....

Kami gunakan second railing di ruang tamu adalah jenis biasa macam kat atas ni...  
Dan railing dalam bilik semuanya gunakan jenis biasa ni...

Inilah kain langsir yang kami pilih untuk dijadikan langsir dirumah kami... 
Ini pilihan Incik Suami...
Kain jenis ni Semeter Berharga RM15 sahaja...


Kain di atas ini adalah sebagai day curtain...  eh ye ke aku taip ni...  senang cerita kain kat atas ni adalah second layer untuk langsir kami nanti...  tetapi second layer untuk langsir ni hanya kami sediakan untuk ruang tamu dan masterbedroom sahaja...  bilik lain pakai satu sudah....  :)
Kain Lace ni Semeter Berharga RM20 sahaja...
Lace lagi mahal dari Main langsir...  hehehe....

Untuk pembikinan langsir ruang tamu kami telah pilih jenis Singapore Plate... kami pilih Singapore Plate ni kami dapat idea masa kami pergi Home Deco kat Stadium Shah Alam hari tu...  Konon-konon nak buat kat Home Deco tulah...  Kami pergilah cari booth curtain pastu amoi tu suggestkan kami gunakan Singapore Plate...  Kira punya kira...  Fuh...  Semuanya RM1500... Tak pelah... Terima kasih...  Hehehe... 

Kebaikan Singapore Plate ni....  Senang bagi kita mencangkuk besi tu sebab Platenya telah dijahitkan terus mengikut sukatan yang sama...  Jadi kedut-kedut (emm...  apa nak panggil ek...  aku pun tak tahu sebab aku tak tahu jahit langsir... hehe) langsir tu akan sama je kedutannya...  senang cerita macam kat bawah nilah...  kan nampak sama je...  nampak lebih kemas...  cantik...  menarik...  menawan...  dan tertawan....  hehehe....





Tetapi kami hanya buat Langsir Singapore Plate ni untuk ruang tamu sahaja... hehehe...  Nak buat semua tak mampu...  Lari bajet...  Sebab untuk jahitan Singapore Plate ni setiap langsir kena tambah RM80...  huhuhu...  Jadi dengan itu langsir dalam bilik semuanya buat biasa je...  Sendiri buat kedutan tu... :)

Kami menggunakan Bidai/Tirai/Blinds untuk tingkap dapur...  Kami tak gunakan langsir sebab kain tak elok dok kat dapur sebab kain absorb bau nanti habis semua dia serap masa aku masak...  Nanti habislah berbau dapur aku yang cantik tuh...  hahaha.... Sebab tulah kami gunakan Bidai/Tirai/Blinds...  Guna blinds ni nampak lebih moden...  cantik...  kemas... Kami gunakan jenis macam kat bawah ni...

Jenis Aluminium Venetian Blinds

Kami pilih nak buat macam kat atas tu...  Combinekan warna...  Kat atas ni gambar contoh... Kami pilih warna Light Purple + Light Pink... Tak sabar nak tengok mesti cantik...  hehehe...
  

Warna Light Purple nilah kami pilih untuk dicombinekan dengan 
warna Light Pink kat bawah ni...

Mesti cantikkan...  Pilihan warna yang cerah  dapat membantu ruang dapur kita kelihatan lebih besar...  damai...  cantik...  dan menawan....  :)


 ***********************************************************


Nak tahu kira-kira untuk Langsir/Tirai rumah baru kami ni...


Sliding Door:

9 kaki 6 inci (Lebar)
7 kaki 7 inci (Tinggi)

Kiraan untuk kain:
120 inci (Lebar)
96 inci (Tinggi) 
~~  Kami lebihkan sedikit kaki langsir untuk kelihatan lebih cantik dan beralun ~~

Kiraan untuk Sliding Door kami:
12 meter x RM15 = RM180 (Main Kain)
7 x RM10 = RM70 
(amount kat atas ni aku lupa untuk apa...  hehe)
6 meter x RM20 = RM120 (Kain Lace)

TOTAL = RM370

***********************************************************

Tingkap MasterBedRoom:

6 kaki (Lebar)
4 kaki 2 inci (Tinggi)

Kiraan untuk kain:
120 inci (Lebar)
96 inci (Tinggi) 
~~  Kami lebihkan sedikit kaki langsir untuk kelihatan lebih cantik dan beralun ~~

Kiraan untuk Tingkap MasterBedRoom kami:
9.40 meter x RM15 = RM141 (Main Kain)
4 x RM5 = RM20 
(amount kat atas ni aku lupa untuk apa...  hehe)
5 meter x RM20 = RM100 (Kain Lace)
~~  Kami lebihkan sedikit kaki langsir untuk kelihatan lebih cantik dan beralun ~~

TOTAL = RM261

***********************************************************

Tirai/Bidai (Blinds) Untuk Tingkap Dapur:

6 kaki (Lebar)
4 kaki 2 inci (Tinggi)

Jadi untuk Tirai:
78 inci (Lebar)
53 inci (Tinggi)

Kiraanya tak tahu...  
Sebab kedai tu bagi terus amount lumsum sebanyak..

PRICE RM234

***********************************************************

Railing biasa untuk: 
- sliding door (second railing)
- tingkap masterbedroom
- tingkap bilik belakang

PRICE RM115

Railing kayu kena tambah:

PRICE RM80

TOTAL = RM195

***********************************************************

UPAH JAHITAN SINGAPORE PLATE:
PRICE RM80

***********************************************************

SO TOTAL KESEMUA AMOUNT DI ATAS

RM1140

Tetapi kami hanya perlu bayar

RM1080

Diskaun RM60 hinggit...  hehehe...

Tetapi sebenarnya kami dapat diskaun sebanyak RM201 sebab pekerja kedai tu terlupa nak kira langsir untuk bilik belakang yang berharga RM141...  Aku pun baru perasan bila nak wat blog pasal langsir ni...  maaf yer bukan sengaja tak perasan...  memang langsung tak perasan... huhu... 

************************************************************

Langsir belum siap lagi...  nanti bila da nak masuk rumah nanti dalam bulan 12/2012 baru pergi ambil sebab rumah belum boleh diduduki sepenuhnya lagi...  Tak sabar nak tengok hasilnya...  mesti cantik...  :)

Nak tengok hasil Langsir Rumah Baru kami...  
Nanti aku update dalam Entri lain yer...  Tunggu akan kemunculannya...  :)










3 comments:

Anonymous said...

Hey I found this website to be actually attention-grabbing!
Bookmarked!

my web-site :: i'm having trouble getting pregnant

TEJ Hardware said...

Kami menyediakan servis memasang rail langsir
Hubungi
TEJ Hardware
03-89252472 / 06-7921370

http://tejhardware.com

Shima said...

terima kasih farah bg info berguna. rumah shima pon lebih kurang mcm rumah farah. hehe