Tuesday, 31 July 2012

Our Milestone For New House

Mesti ramai tertanya-tanya apa benda MILESTONE ni kan???  MILESTONE ni macam Perkara Penting yang perlu kita selesaikan... Atau macam hajat kita pada sesuatulah...  Jadi kami punya MILESTONE untuk Our New House...  ialah... jeng...  jeng...  jeng...

1.  Pasang Grill
2.  Pasang Lampu & Kipas
3.  Pasang Railing
4.  Tempah Langsir
5.  Kitchen Cabinet
6.  Awning Belakang
7.  Pasang Tinted 
(Kalau belum diberi tinted)
8.  Tanam Rumput Carpet

Wah banyaknya angan-angan untuk rumah baru...  Tetapi ini bukan hanya angan-angan...  Aku akan buktikan pada semua yang aku dan Incik Suami dapat sempurnakan semua hajat di atas....  Insyallah...  Semoga Allah s.w.t pemurahkan rezeki kami agar tercapai hajat-hajat kami....

Jadi untuk menunaikan Our Milestone..  Aku sudah mulakan survey kedai-kedai yang boleh berikan harga-harga yang mengikut bajet poket kami...  Selagi belum dapat aku akan terus survey kat Internet... Bila weekends jek aku akan ajak Incik Suami pergi survey plak kat kedai-kedai...  Walaupun bulan puasa Incik Suami tetap melayan kerenah Isteri yang tersayang ni...  hahaha.... 

So banyaklah nombor telefon dibuku catatan Our House...  Oh ye hampir terlupa...  Aku ada sediakan buku khas untuk rumah...  Buku ni aku catit segala maklumat yang aku dapat...  Aku catit alamat dan nombor telefon tukang buat grill, awning, kitchen cabinet, rumput carpet, kedai lampu & kipas...  selain dari tu aku catit gak semua info yang aku dapat dari internet bagi tujuan rujukan aku...  contoh macam...  macamana nak tanam rumput carpet...  pastu masa kita dapat kunci apa yang perlu kita buat...  semua tu nanti aku akan update dalam entri lain...  dalam buku ni jugak aku wat kira-kira...  supaya aku tak lari bajet...  hehehe...  lagi satu korang boleh catit setiap ukuran pintu, sliding door, tingkap rumah korang untuk buat grill, tinted or langsir...  ukuran nak buat awning pun jangan lupa catat...  bukannya apa kalau korang pergi survey-survey kedai grill ke awning ke langsir ke, tak dela korang pergi dengan tangan kosong...  korang sudah ada ukuran untuk orang kedai tu buat kira-kira untuk korang...  tak pe nanti aku update entri khas untuk bab tu yer...  


Inilah rumah kami di Banting








9 comments:

mama salmi said...

saya pun beli rumah di banting. macam kenal je design rumah ni :)

Dunia Mrs. Pejan said...

mama salmi... bila mama salmi nak pindah rumah kt banting ni??

Anonymous said...

saya pun tengah survey2 nak beli landed house tapi skrang semua mahal kalau dekat dgn tempat kerja.. plus saya plak bekerja swasta (both me & hubby).. mungkin belum ader rezeki nak beli.. tapi just nak bertanya tuan blog.. awak beli rumah kat banting & awak kerja area mana yer..? jauh or dekat..? rumah awak ni banting dekat pekan or dekat dgn Airport Malaysia..?

Dunia Mrs. Pejan said...

Hai awk... kami beli rumah kt banting tp keje kt Pulau Meranti, Puchong... agak jauh jgklah dlm 45minit... kami lalu SKVE... tapi nak beli rumah bhampiran dgn opis kami tak mampu... kalau dpt pun rumah atas langit... kami mmg teringin nak beli rumah yg ada tanah sbb tulah kami beli rumah kt banting ni... walaupun jauh tp rasanya berbaloi-baloi jgklah dari tak de langsungkan.... lgpun kos sara hidup kt sini rendah so blh jimat kat situlah... rumah kami ni dkt dgn rumah keluarga arwah Haji Sidek... dekat dgn hospital & balai polis banting... n one more thing sbb kami sanggup beli kt banting sbb kami suami isteri satu opis so senanglah... g keje 1 hala je... hehe... tak pela wak... 1 hari nanti insyallah mesti ada rezeki awk plak untuk dpt rumah teres mcm kami... ntah2 rumah semi D... tak pun double storey... apa2 pun kte kena bsyukur dgn apa yg kita ada sekarang ni... :)

Syazana Rifhan said...

Hye dear, nak tnye la if sis ade kenal mana2 kontraktor ubahsuai umah yg boleh dipercayai dan berpengalaman? Tq in advance ye.. ;)

Liya Jany said...

Cantik design rumah u...Salam kenal

Dunia Mrs. Pejan said...

Salam Syazana... Maaf saya tak kenal mana2 kontraktor yang boleh ubahsuai rumah... Sorry sgt2 sbb tak dapat membantu...

Dunia Mrs. Pejan said...

Salam Liya Jany...
Salam perkenalan... Terima kasih sebab sudi menyinggah blog saya... :)

Shima said...

salam perkenalan...

design rumah sama ngn shima. shima beli kat area sijangkang.