Thursday, 19 July 2012

Rumah Pertama Kami

Survey punya survey...  Akhirnya kami memilih rumah Single Storey...  Rumah Satu Tingkat...  Di Banting....  Harga rumah ni RM139,900...  Memang pada mulanya kami macam biasalah...  Yakin tak yakin je samada loan lepas ke tak...  Maklumla aku tak confirm lagi (sektor kerajaan) jadi kami hanya menggunakan loan Incik Suami....  Nak tengok rumah yang kami nak beli tu tak???  Masa kami datang tu...  Hanya ini je yang baru siap...



Nak tau kenapa kami beli rumah ni??

1.  Kami memang dah lama teringin cari rumah yang ada tanah...  Tak mau rumah yang tinggi-tinggi ni...  Tak larat nak naik tangga...  Hehe...  

2.  Harga rumah masih mampu milik...  Kalau tak sampai bila nak tolong orang lain bayarkan rumah diaorang...  Sekarang ni pun sewa RM400, tambah RM250 boleh bayar rumah sendiri...  Okla tuh....

3.  Keluasan tanah pun oklah 20 x 70, kalau nak besar-besar kena tambah duit lagilah...  huhu...  tak mampu den...

4.  Bilik ada 4...  Bilik air ada 2...  1 kat dalam masterbedroom...  1 lagi kat luar untuk tetamu....  Oklah tu....

5.  Ada jamban nyangkung dalam bilik air luar... dan yang paling penting ada jamban duduk dalam bilik air masterbedroom....  fuh....  lega....

6.  Dekat dengan pekan Banting...  So nak beli apa cari je kat pekan Banting...  Semua ada....  tp...  Wayang & Boling mintak maaf yer tak de....

7.  Design rumah pun cantik....  oklah...  ada bumbung...  ada pagar....  hehehe....  tapi...  yang paling penting dalam rumah dah bertile (jubin)...  tingkap semuanya yang jenis slide...  modenla katakan...  bertinted lagi tu...  peti surat n tempat sampah pun ada...  besar....

8.  Oh...  hampir lupa pulak...  duit guaman freeeeeee.....  da save 3, 4 ribu kat situ....  hahaha....

setakat ni, tu jela kenapa kami beli rumah ni...  nanti kalau aku teringat aku update lagi....


5 comments:

Green Apel said...

wahh, bestnye, me n hubby pun dok tercari-cari lagi rumah nak dibeli, macam okey jugak taman perumahan ne, ada kosong lagi tak?if tak keberatan ada lagi tak no.contact pemaju..email me greenapel86@gmail.com..tq=))

Dunia Mrs. Pejan said...

Salam Green Apel...

Sorry lmbt balas... taman ni mmg sgt okey... damai & tenang je... hehe... setakat ni rumah2 ni semuanya da ada owner means tak ada org beli... sorry sgt2 sbb tak dpt nak bantu Green Apel... nnt kalau MP dpt tau mana2 umah kt kwsn MP ni yg nk jual rumah MP email Green Apel ye... :)

Cikgu Maths said...

Kawasan Banting banyak taman2 kecil tgh under construction, boleh recce.Especially along jalan Banting-Dengkil. Sekarang harga masih <RM200k. Banting tgh cepat naik sebab dekat KLIA and Morib. Maap ye MP, kat The Store ada boling.

Dunia Mrs. Pejan said...

Thanks cikgu maths sbb sudi share info dgn kami.... :)

ALABUMI adigun said...

Salam saya sunny kawan pijan masa belajar kypm kuantan kebetulan duk surf pasal tip masuk rumah terjumpa blog isteri pijan..tahniah dah setahun masuk rumah. bsnyak info yang berguna